Minulleko paimensukuinen?

Paimensukuiset lapinkoirat on virallisesti rekisteröity suomenlapinkoiraksi. Paimensukuisiksi lapinkoiriksi kutsumme kuitenkin sellaisia suomenlapinkoirarekisterissä olevia koiria, jotka polveutuvat vanhoista poronhoitoalueen käyttökoirasuvuista. Näissä koirissa pyritään säilyttämään paimenkoiran luonne, olemus ja ulkonäkö. Tyypillisimmillään paimensukuinen lapinkoira eroaa hieman rotumääritelmän mukaisesta suomenlapinkoirasta.

Tämän koirakannan säilyttämiseksi perustettiin vuonna 1981 Paimensukuisen Lapinkoiran Seura. Päämääränämme on säilyttää nämä tunnetuista käyttökoirasuvuista polveutuvat koiramme omana linjanaan. Tämän vuoksi toivomme, että paimensukuisia lapinkoiria käytetään siitokseen vain keskenään eli paimensukuiset nartut astutetaan vain paimensukuisilla uroksilla ja paimensukuiset urokset astuvat vain paimensukuisia narttuja. Uskomme, että paimensukuinen lapinkoira on omanlaisensa sekä luonteensa että rakenteensa puolesta ja siksi säilyttämisen arvoinen.

Onko koirani paimensukuinen?

Mikäli mietit, onko koirasi paimensukuinen, voit helpoimmin varmistaa sen etsimällä koiran virallisella nimellä Terveystietokannasta. Jos koiran tiedot löytyvät, se on paimensukuinen.

Vasta rekisteröityjä pentuja kannasta ei välttämättä vielä löydy. Tällöin voit varmistaa, että pennun molemmat vanhemmat löytyvät haulla. Jos pennun kumpikin vanhempi löytyy tietokannasta, myös pentu on paimensukuinen.