Kuinka lähestyä kasvattajia?

Koska moni kasvattaja tekee kasvatustyötä pienimuotoisesti, pentuja on tarjolla rajoitettu määrä. Kysyntä on kovaa, joten koiraa tiedustellessa kannattaa nähdä hieman vaivaa.

Kun olet päätynyt siihen, että paimensukuinen lapinkoira voisi olla perheeseenne sopiva, käytä aikaa kasvattajiin tutustumiseen ja poimi tästä muutama vinkki pennun kyselyyn.

  • Käy ennakkoon tutustumassa mielellään useampaankin paimensukuiseen esimerkiksi omalla paikkakunnallasi. Rotuun mahtuu monenlaisia yksilöitä, eikä kaikki sovellu kaikenlaisiin perheisiin, elämäntilanteisiin tai vaikkapa harrastuksiin. Mieti ja tutustu, onko koiran sukupuolella väliä. Olisitko valmis ottamaan myös sijoitusnartun?
  • Kaikkia sivuiltamme löytyviä kasvattajia ei kannata lähestyä laittamalla samaa sähköpostia jokaiselle. Perehdy ensin kasvattajien kotisivuihin ja esimerkiksi sosiaalisen median tileihin. Selvitä, mitä kukin kasvattaja kasvatustyössään arvostaa tai painottaa ja vastaavatko ne sinun toiveitasi koirasta ja onko sinulla tarjota sellainen koti, jota kasvattaja pennuille toivoo tai edellyttää.
  • Kun löydät sopivan kasvattajan, suunnittele yhteydenottosi. Kerro perheestäsi, taustoistasi koirien kanssa, millaisen koiran toivoisit löytäväsi, mitä olet suunnitellut koiran kanssa harrastettavan ja millaisen arjen pystyisit koiralle tarjoamaan.
  • Harva kasvattaja tarttuu tilaisuuteen, jos häneltä kysytään lyhyesti vain vapaita pentuja tai jonkun tietyn väristä pentua.
  • Kasvattajalle kannattaa myös perustella, miksi haluat koiran juuri häneltä.
  • Kannattaa myös kysyä kasvattajalta hänen kasvatustyöstään!
  • Valmistaudu siihen, että koiraa voi joutua odottamaan pitkään - jopa vuosia. Pennun luovutusikä ei katso kesälomia tai työvuoroja - ole siis valmis järjestelemään omaa arkeasi sopivan pennun löydyttyä.
  • Vaivannäkö ja odotus kannattaa!

Kaikissa pentuihin ja kasvatyöhön liittyvissä kysymyksissä voit kääntyä kasvattajayhteyshenkilömme puoleen. 

Kasvattajayhteyshenkilö ei hoida pentuvälitystä tai tiedä kasvattajien tulevista pentuesuunnitelmista. 

Seuran tiedossa olevat suunnitellut pentueet löydät täältä ja jo syntyneet pentueet löydät täältä. Suuren kysynnän vuoksi ollenkaan kaikki kasvattajat eivät markkinoi pentujaan seuran kotisivuilla. Pentua etsivän kannattaa tutustua kasvattajiin ja seurailla heidän kotisivujaan, sillä monet pentueet ovat varattuja jo ennen syntymäänsä.

Kaikissa kasvatukseen ja koiran etsintään liittyvissä kysymyksissä voit olla yhteydessä Terveys- ja kasvatustoimikuntaamme: pls.kasvatus@gmail.com