Uroskansio

Mikäli et ole seuran kasvattajajäsen, voit pyytää yhteystietoja osoitteesta pls.kasvatus@gmail.com. Muista mainita viestissäsi, mille nartulle olet urosta etsimässä. Yhteystiedot luovutetaan vain paimensukuisten narttujen jalostussuunnitelmiin. Jos olet seuran kasvattajajäsen ja kirjautunut kotisivuille, löydät uroskansion yhteystiedot täältä.

Juovattaan Keskiyön Cowboy FI22334/19

KoiraNet-tietokannassa 
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Terveystietokannassa

Koiran sijainti: Riihimäki


Kuvaus koirasta: 
Rekku on täydellinen seurakoira ja lapsiperheen suosikki. Pitää huolta omistaan ja vahtii kotona. Haukahtaa ilmoittaen vieraista tai leikkiin kutsuen. Ei hauku ns. turhaan/ ole haukkuherkkä eikä agressiivinen edes vahtiessaan. 

Pitää lapsista, omista ja muiden. Utelias ja ystävällinen muita ihmisiä kohtaan, ei pelkää. Suhtautuu toisiin koiriin innokkaasti ja hyväntuulisesti, satunnaisesti uhittelee samanikäisille uroskoirille.

Riistaviettinen, ajaa erityisesti peuraa, hirveä ja kania. Asustelee rivitalossa Riihimäellä, mutta viettää perheen kanssa paljon aikaa maalla Keski-Suomessa jossa onkin pääsääntöisesti vapaana vahtikoirana.

Ilmoitus lisätty: 19.11.2022

Juovattaan Keskiyön Cowboy

Nuoska FI52777/20


KoiraNet-tietokannassa 
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Terveystietokannassa

Koiran sijainti: Kirkkonummi


Kuvaus koirasta: 
Nuoska eli kotoisammin Halla on lapsiperheessä ja omakotitalossa kasvanut ihmisrakas uros. Hän on tottunut lapsiin ja yleensäkin pitää kaikista ihmisistä. Halla on myös pennusta asti tottunut perheemme Kalle-kissaan. Yhteiselo sujuu oikein hyvin.

Halla on kahden vuoden ikään mennessä kolunnut tunturissa, ulkosaaristossa kuin telttaretkilläkin. Halla on todella innokas ulkoilija. Luonto, kuten metsät, suot ja merenrannat, ovat ehdottomasti Hallan lempipaikkoja.

Sisällä Halla viihtyy pääsääntöisesti viileässä eteisessä ja on hyvin rauhallinen. Hän ei hauku sisällä ellei lapset aloita riehumista. Hän ei myöskään hauku, kun sisään tulee ihmisiä vaikka olisivat vieraitakin.

Hallalla ei ole ollut ikinä eroahdistusta ja hän sopeutuu hyvin hoitoon pidemmäksikin aikaa. Halla ei säikähdä koviakaan ääniä (ukkonen, ilotulitus, remonttiäänet) ja suhtautuu uusiin asioihin uteliaana.

Odotustilanteissa ja uusissa paikoissa esiintyy haukkuherkkyyttä. Halla on ollut pennusta asti hieman kärsimätön luonteeltaan.

Halla oppii kuitenkin innolla sekä nopeasti uutta. Yksi lempiharrastuksista on pyörän kanssa liikkuminen. Lasten kanssa erilaisten tehtäväratojen ja esteiden suorittaminen ulkona on todella mieluista. Halla on tullut ulkoilevan perheen retkikoiraksi mutta kapasiteettia olisi varmasti enempäänkin. Peruskäskyt toimivat todella hyvin ellei ulkoinen ärsyke kasva turhan suureksi.

Riista- ja saalisvietti on Hallalla voimakas, mutta hän ei ole lähtenyt yksin riistan perään, vaikka on ollut vapaana. Oravat, mustarastaat, päästäiset ja peurat saavat kyllä kyytiä narussa ollessa. Halla on siis jatkuvasti valppaana ulkona liikkuessaan! Myös paimennusvietti on vahva. Se näkyy tarpeessa pitää esimerkiksi ulkoileva ryhmä kasassa. Tottelee hyvin vapaana.

Halla leikkii nätisti narttukoirien kanssa ja onkin tunnettu leikittäjä myös koirille, jotka eivät yleensä lähde leikkimään. Halla ei kuitenkaan hyväksy vieraita uroskoiria ja aloittaa itse räyhäämisen kohdatessa. Toisinaan mukana on selvää pelkoakin ja suojelusviettiä.

Ilmoitus lisätty: 24.10.2022

Nuoska / Kuva: Heikki Jussila

Seitavuoren Ukkosen Poika FI39624/15

KoiraNet-tietokannassa
Terveystietokannassa

Koiran sijainti: Hyvinkää


Kuvaus koirasta: 
Martti on kiltti ja tasapainoinen koira. Hyvä itsetunto, ei nosta itseään "jalustalle" mutta pitää puolensa omassa laumassa. Ei reagoi ääniin, vaikkei niistä pidäkään (esim ilotulitus). Narttujen kanssa tulee toimeen ongelmitta. Muista uroksista ei pidä, mutta ei itse ala aktiivisesti konfliktia hakemaan. Hyvin ihmis- ja erityisesti lapsirakas. Ei juurikaan hauku leikin ulkopuolella. 

Paimennusviettiä on, mutta ei yhtä vahvana kuin edesmenneellä isällään. Riistaviettiä on. Näköärsykkeestä lähtee perään jos on irti, kutsuttuna palaa takaisin heti tai näköyhteyden rajoilta. Martti on ollut kohtuullisen helppo koulutettava (verrattuna isäänsä), herkuilla kouluttaminen haastavaa koska ei ole niin perso että niiden perään aina tekisi työtä käskettyä. Leikkitapaturman myötä Martilta on poistettu yksi kulmahammas.

Martti asuu omakotitalossa kaupunkialueella osana neljän koiran laumaa. Vajaa 1000 neliötä pihaa aidattuna koirille. Aiemmin asuttiin Espoossa ja sen myötä kaupunkikäyttäytymistä testattu myös sekä Helsingissä että Espoossa.

Koira Lappalaiskoiragalleriassa

Ilmoitus lisätty: 18.10.2022

Seitavuoren Ukkosen Poika / Kuva: Taru Vallius

Crystal Valon Viekas Veijari FI43695/19

KoiraNet-tietokannassa

Terveystietokannassa

Koiran sijainti: Vantaa


Kuvaus koirasta: 
Komean kokoinen Crystal Valon Viekas Veijari eli Wimme on ihanteellinen perhekoira: rauhallinen, kiltti, hymyileväinen kaveri, joka stoalaisesti sietää riehakastakin menoa ja on innolla mukana pallopeleissä. Wimme on myös mainio patikointikaveri, jonka uskaltaa päästää maastossa vapaaksikin. Tosin riistaviettiäkin löytyy sen verran, että oikein houkuttelevan tilaisuuden tullen Wimme kyllä lähtee jäniksen perään - ainakin hetkeksi. Lampailla ollaan käyty myös kokeilemassa, ja kiinnostusta paimentamiseenkin voisi löytyä.

Luonteeltaan Wimme on kaikkien kaveri, joka on aina valmis tutustumaan uusiin tyyppeihin ja hakemaan vierailtakin ihmisiltä rapsutuksia. Leikit ovat onnistuneet monen sellaisenkin koiran kanssa, jotka omistajan mukaan ovat ”vaikeita” tapauksia. Yhden omistajan sanoin Wimmestä ”näkee jo kaukaa että se on hyvä tyyppi”! Remmissä Wimme ei yleensä rähjää vaikka toinen niin tekisikin, mutta kotipihan ohi kulkevat urokset saattavat irrottaa haukun muuten varsin hiljaiselta tyypiltä.

Wimme ei ehkä ole penaalin terävin kynä, mutta hyvin koulutettavissa miellyttämisen halun ja ahneuden ansiosta. Uusiin asioihin Wimme tutustuu ilman ongelmia, eikä pelkää esim ukkosta tai rakettien pauketta.

Onnellisimmillaan Wimme on silloin, kun oma lauma on koossa, mutta se pystyy myös olemaan itsekseen (ei eroahdistusongelmia), ja on viihtynyt myös tuttujen luona hoidossa. Rapsutuksia se rakastaa yli kaiken, ja osoittaa kiintymystä puskemalla ja pussailemalla. Makuupaikka löytyy yleensä isäntäväen jaloista, vaikka sitten keinutuolin jalasten alla…

Ilmoitus lisätty: 4.10.2022

Crystal Valon Viekas Veijari / Kuva: Marjo Somari

Cumma FI38668/18


KoiraNet-tietokannassa

Terveystietokannassa 

Koiran sijainti: Ivalo


Kuvaus koirasta: 

Cumma on 3-vuotias, veikeä ja iloinen kaikkien kaveri. Haluaa olla kaikessa mukana, ja kulkeekin mamman kanssa paikasta toiseen, vaikka on todellisuudessa mukavuudenhaluinen sohvakoira. Todella ihmisrakas, haluaa tutustua kaikkiin, eikä ole mustasukkainen - mutta söpösti huomionkipeä kylläkin. Ilahtuu ihmisistä niin, että häntä heiluttaa koko koiraa.

Cumman heikkous lienee remmiräyhääminen. Muiden koirien kanssa on yleensä kärsivällinen leikkikaveri, uroksien kanssa tottakai pitää selvittää, kuka on pomo. Pentujen ja narttujen kanssa leikkii sujuvasti. Cumma on koirapuiston vakiovieras, leikkisä, utelias ja hyvä retkikaveri.

Toisaalta miellyttämisen haluinen, mutta toisaalta taas itsepäinen ja korvat unohtuu matkasta, jos törmää johonkin kiinnostavaan. Kotona tottelee parhaiten, herkut motivoi neljän seinän sisässä. Porojen ja muiden metsänelävien perässä saattaa juosta hetken, mutta aina tullut takaisin. Viime aikoina omatoimiretket ovat loppuneet, ja Cumma on kuuliaisesti seurannut eväsrepun kantajaa.

Sopeutunut hyvin matkustukseen, veneilyyn, retkeilyyn, juoksukaveriksi, hiihtokaveriksi, kaivinkoneeksi - you name it. Sisällä ei hauku (paitsi innostuessaan), ei tee tuhoja yksin ollessaan. Kylillä toisiin koiriin törmääminen nostattaa kierroksia, mutta tässäkin pientä järkiintymistä havaittavissa iän myötä. Cumma on asunut kerrostalossa kylän keskustassa vilkkaasti liikennöidyllä alueella, ja sopeutui hyvin. Nykyisin toimii rivitalon pihavahtina, jolloin haukkuu vain koirat ja tutut, joiden näkemisestä ilahtuu.

Cumma on perusterve ja ainakin omistajansa mielestä helppo kaveri. Cumma osaa perustemppuja (istu, paikka, odottaa, oma paikka, tule) ja olisi varmasti koulutettavissa enemmänkin.

Cummasta löytyy instagramista enemmän kuvia: https://www.instagram.com/cummaoflapland/

Ilmoitus lisätty: 14.8.2022

Cumma

Crystal Nousevan Auringon Poika FI20007/19


KoiraNet-tietokannassa

Terveystietokannassa

Koiran sijainti: Helsinki


Kuvaus koirasta: 

Bobby on yleisesti kovin helppo ja melko rauhallinen koira. Ihanaa seuraa sekä lenkkipolulla, että kotisohvassa. No, sohvasta ja sängystä ei oikein pidä, bobby oleskelee ja nukkuu mielummin viileissä paikoissa.

Bobby ei reagoi herkästi koviin ääniin, esimerkiksi ilotulitteihin ei hauku, eikä selkeästi pelkääkään. Kotona (kerrostalossa) on vahtimoodissa ja saattaa haukahtaa rapussa kuuluvia ääniä. Haukkuherkkyys muutenkin huomattu eniten vain kotona kun olemme paikalla, yksinollessa koira on hiljaa. Ulkona ei hauku muutakuin leikissä/härnättäessä, välillä paimennuksen merkkinä kun joku lähtee laumasta.

Bobby rakastaa ihmisiä, ja tulee hyvin toimeen lasten kanssa. Muiden koirien omistajia pitää aina moikata, jos koiraakin moikkaa. Muihin uroskoiriin hän suhtautuu varauksella - usein murisee, lähietäisyydellä on näyttänyt hampaita. Tyttökoirat ovat ihania, myös leikatut urokset ovat olleet ok yleensä. Pennuista tykkää. Yleisesti hyvin utelias koira, mutta moikkauksen jälkeen on yleensä valmis heti siirtymään eteenpäin, on sitten narttu, pentu tai tuntematon ihminen kyseessä.

Riista- /saalisvietti: Ei oikein minkäänlaista. Ei välitä takapihan pupuista ja linnuista yhtään. Oravat ovat kiehtovia Bobbyn mielestä, mutta riittää että niitä tutkii muutaman metrin päästä. Metsäkauriiden perään on lähtenyt, pari kertaa oikein pitkänkin matkan, mutta tullut tyytyväisenä takaisin.

Bobbya on ollut suhteellisen helppo kouluttaa, ainakin sisätiloissa. Bobby on aika nirso eikä välitä ruoasta/herkuista ulkona lainakaan jos on muuta kiinnostavaa, kuten hajut ja muut koirat. Joten ulkona on ollut hieman hankalampi kouluttaa esim ohitusta. Muuten kävelee tosi nätisti hihnassa. Kotona saattaa olla itsepäinen ja ääntelehtiä jos ihanan herkun takia pitää tehdä itsestäänselviä temppuja 

Bobby asuu kerrostalossa, vielä ainakin, alueella, jossa pääsee metsässä kulkemaan. Paljon aikaa vietetään myös mökillä, jossa saa olla vapaana. Välillä lähtee siellä seikkailemaan mutta yleisesti voi luottaa että pysyy tontilla. Harrastuksia ovat arkiset kävelyt ja juoksulenkit, kesäisin on mukana vaelluksilla, joista hän nauttii suunnattomasti telttoineen kaikkineen. Yleisesti Bobby on helppo ottaa mukaan joka paikkaan - julkisiin, toimistolle, terdelle, tuttaville, mökille yms.

Pentuna Bobbylla oli usein vatsavaivoja - ripulia ja oksennusta - joka meni ohi n. puolentoista vuoden jälkeen. Pentuna hänellä oli myös jonkin verran eroahdistusta, joka varmaan itsessäänkin aiheutti stressivatsaa, ja naapurit kuulivat ulvontaa, mutta sekin meni ohi.

Ilmoitus lisätty: 24.5.2022

Crystal Nousevan Auringon Poika

Crystal Pieni Sateenvarjo FI14443/21


KoiraNet-tietokannassa

Terveystietokannassa

Koiran sijainti: Siuntio


Kuvaus koirasta: 

Ludo on lempeä, iloinen ja kiltti uros, joka rakastaa syliä ja hellittelyä. Ludo vaatii paljon huomiota ja osoittaa myös mustasukkaisuutta tunkemalla itsensä aina ensimmäiseksi ja lähimmäiseksi, jos toinen koira on saamassa silityksiä. Ludo on kuuliainen, mutta itsepäisyyttä ja omaa tahtoakin luonteesta löytyy.

Ludo on asunut koko pienen elämänsä maaseudun rauhassa, joten uudet paikat ja vastaantulijat aiheuttaa usein ihmetystä ja pientä vahtihaukkua. Lopulta Ludo kuitenkin kohtaa uusia tilanteita mielellään ja sopeutuu niihin erinomaisesti.

Kotona Ludo vastaanottaa kyläilijät - niin ihmiset kuin koiratkin - innokkuudella ja lämmöllä. Toistaiseksi Ludolla on sujunut leikit sekä urosten että narttujen kanssa riehakkaasti ja sopuisasti.

Ludo rakastaa samassa taloudessa asuvaa koiraveljeään ja osallistuu erittäin aktiivisesti ja lempeästi myös pienen vauvan hoitoon - Ludolle kelpaa silitys kuin silitys ja ei haittaa ollenkaan, vaikka vauva vähän vetäisi hännästä tai korvista.

Vauhtia ja energiaa Ludossa piisaa, ja jos aktiviteetteja ei ole tarpeeksi, purkaa herkästi kyllästymistään vaikka maton reunoihin tai kuoppien kaivuuseen pihamaalla. Toisaalta aktiviteettien suhteen Ludo ei ole kovin vaativa - kaikki käy kävelylenkistä koiraveljen kanssa peuhaamiseen.

Ludo on rakenteeltaan siro, ja turkki on melko karhea - hylkii mukavasti vettä ja likaa. Ludolla on kaunis ja viisas katse, ja silmissä aina pieni veikeä pilke.

Lisää kuvia Ludosta (ja veljestä Jedistä) löytyy Instagramista tililtä @icemanjedi.Koira Lappalaiskoiragalleriassa: 

Ilmoitus lisätty: 24.5.2022

Crystal Pieni Sateenvarjo

Crystal Jäämies FI19297/17


KoiraNet-tietokannassa

Terveystietokannassa

Koiran sijainti: Siuntio


Kuvaus koirasta: 

Jedi on ihmisrakas seurakoira, joka rakastaa vetoleikkejä ja lelunnoutoa omalla pihamaalla. Jedi kotiutui alunperin kerrostaloon kaupunkiin, jossa muun muassa opittiin että sisällä ei haukuta, mutta pääsi muutaman vuoden ikäisenä muuttamaan maalle Siuntioon luonnonrauhaan. Muutto oli Jedille onnenpotku, sillä vaikka kaupungissa hommat sujui hyvin, on Jedin ja hänen kanssaan kulkevan ihmisen huomattavasti mukavampi lenkkeillä, kun joka paikkaa ei tarvitsekaan pysähtyä merkkaamaan eikä vastaantulijoita ihmetellä. Omalla pihalla Jedi viihtyy vaikka aamusta iltaan, joskin melko rauhallisesti terassilla istuen ja ihmetellen.

Luonteeltaan Jedi on lempeä ja rakastava, mutta Jedi viihtyy paljon myös omissa oloissaan ja hakeutuukin lepäämään omaan rauhaan viileisiin nurkkiin. Kuvailisin Jediä rauhalliseksi koiraksi, mutta hyvän jutun tullessa, oli se sitten lelu, leikki tai kiva ihminen, Jedi innostuu kovasti ja vaihtaa äkkiä riehakkaamman vaihteen päälle.

Jedi sopeutuu melko hyvin uusiin paikkoihin ja tilanteisiin, mutta uudet asiat kyllä jännittävät välillä. Jedi on kuitenkin kannustuksen ja namipalkan avulla valmis ylittämään pelkonsa, oli kyse sitten portaista tai veneessä matkustamisesta.

Jedi on älykäs koira ja nopea oppimaan uusia juttuja. Uuden opettelussa auttaa myös Jedin loputon miellyttämisenhalu ja kuuliaisuus - toisinaan Jedi on vähän liian kiltti ja tottelee vaikka käsky olisikin osoitettu ihan eri huoneessa toiselle koiralle. Jedin kanssa ei olla harrastettu mitään ihmeellistä, mutta paimennusviettiä tuntuu olevan jonkun verran.

Jedi sai neljävuotiaana taloon koiraveljen, ja pojista tuli heti parhaat kaverit. Sitten taloon tuli vauva, jonka Jedi on myös hyväksynyt lempeästi osaksi laumaa, joskin muistaa kyllä vaatia ihmisiltä saman huomion minkä on ennenkin saanut.

Jedillä on oman perheen lisäksi muutama tosi tärkeä ihminen, joiden näkeminen saa Jedin hyppimään onnesta. Onnesta Jedin saa hyppimään myös mikä tahansa tyttökoira, ja Jedi on jopa kehitellyt tyttöjä varten ihan erityisen, korvia raastavan kimeän haukun. Urosten kanssa Jedi tulee toimeen vaihtelevasti - tuttujen poikien kanssa yhteiselo sujuu rauhassa (ja niitä meillä onkin eniten lähipiirissä), mutta tuntemattomat, etenkin hihnassa, Jedi saattaa kokea uhkana ja ahdistavana ja kääntyy puolustuskannalle.

Jedi haukkuu ulkona vain innostuessaan ja leikkiessään, mutta maukuu ja juttelee mouruten kotona sitäkin enemmän - ja se on aina ollut meidän yksi lempparijuttuja Jedissä. Lisäksi rakastetaan Jedin söpöjä ja persoonallisia taittokorvia ja tuuheaa ja pehmeää turkkia.

Jedillä on kaksi pentuetta vuodelta 2020. Lisää kuvia Jedistä (ja veljestä Ludosta) löytyy Instagramista tililtä @icemanjedi.

Ilmoitus lisätty: 24.5.2022

Crystal Jäämies

Crystal Jäinen Jänkä FI19295/17


KoiraNet-tietokannassa

Terveystietokannassa

Koiran sijainti: Uusimaa, Järvenpää


Kuvaus koirasta: 

Nästi on vilkas, aktiivinen ja älykäs koira. Luonteeltaan se on hieman vakava ja itsenäinen runopoika. Toisaalta siltä löytyy hyvin ihastuttava höpsö puoli, joka saa sen riehumaan luun kanssa ennen syömistä ja kiipeämään surutta ihmisen päälle pusuttelemaan. Kun joku ihminen on tullut Nästille tärkeäksi, se kyllä näyttää sen.

Nästi on luonnetestattu kokonaispistein +127 ja laukausvarma. Testissäkin arvioitu Nästin vilkkaus ja temperamentti tekevät siitä jokseenkin häiriöherkän, joten sen keskittyminen harhailee tilanteesta riippuen. Se on myös kiihkeä koira, joka usein toimii ennen kuin ajattelee. Nästin koulutuksessa eniten haastetta on tuottanut sen vireenhallinta silloin, kun se reagoi ympäristön ärsykkeisiin. Toisaalta, kun mitään ei tapahdu, mitään ei tapahdu. Kotona Nästi on rennosti omissa oloissaan, mutta parin hiljaisen päivän jälkeen levottomuus alkaa näkyä pihan vahtimisena ja tekemisen pyytämisenä. Se on omia oikkujaan lukuunottamatta hirveän järkevä ja mallikas koirakansalainen, jonka kanssa on vaivatonta käydä esimerkiksi ravintoloissa tai ihmisvilinässä. Miksikään automaattisesti helpoksi ja tasaiseksi sohvakoiraksi sitä ei silti voi luonnehtia.

Nästi on luonteeltaan pehmeän ja kovan välimaastosta. Sen pehmeämpi puoli näkyy esimerkiksi siinä, että sille on jäänyt irtokoirien epämiellyttävistä kohtaamisista nihkeys vieraita koiria kohtaan. Toisena puolena se saattaa itse hyppiä vaikkapa ojan jäällä sitä tarkoituksella rikkoen, pudota säikähtäen jään läpi mahaa myöten veteen, ja tehdä saman uudelleen taas huomenna. Siltä löytyy herkkä puoli, mutta kuitenkin se seisoo tukevasti omilla jaloillaan pyytelemättä keneltäkään anteeksi. Nästi ei ole ilmentänyt alusta-arkuutta tai ääniarkuutta. Vieraisiin ihmisiin se suhtautuu ystävällisesti, mutta ei yleensä koe niitä hötkyilyn arvoiseksi. Väkijoukossa liikuttaessa ihmiset ovat sille ilmaa. Uusia asioita kohtaan se on utelias ja menee itse aktiivisesti tutkimaan uudet ihmetyksen aiheet. Siltä ei yleensä jää mikään huomaamatta.

Nästi on käytökseltään hyvin urosmainen. Sillä on saalisviettiä ja myös jonkin verran riistaviettiä. Jälkimmäistä se pääsee toteuttamaan jäljestyksessä, josta Nästi nauttii kovasti. Sen kanssa on harrastettu aktiivisesti myös rally-tokoa ja tehty agilityn alkeita. Vetolajien vauhdista Nästi nauttii. Lampaita paimentamassa käydään myös silloin tällöin ja siihen Nästillä on voimakas ja hyvin toimiva vietti. Se on erinomainen retkikoira, joka viihtyy nuotion ääressä ja nukkuu mielellään teltassa tai laavussa.

Nästi on asunut kerros-, rivi- ja omakotitalossa, kaupungissa ja nyt rauhallisessa taajamassa. Viimeisin sopii sille ehdottomasti parhaiten, kun ulkoillessa sen ei tarvitse pitää niin kovasti lukua hajuista ja muista koirista. Nästi on muuttanut emäntänsä kanssa useamman kerran eikä mihinkään sopeutuminen ole tuottanut ongelmia. Myös lomareissuilla se pärjää hienosti yksinolot vieraassakin paikassa. Nästi asuu toisen nuoremman leikkaamattoman uroksen kanssa, joka on sen paras kaveri. Nästi valitsee näin aikuisena kaverinsa tarkoin, nartuista ja pennuista se lähtökohtaisesti tykkää, mutta leikkikaveriksi kelpaavat yleensä vain kohteliaat ja kiltit tyypit. Muiden urosten on kuitenkin syytä pysyä parin hihnan mitan päässä, että Nästi tuntee itsensä mukavaksi.

Nästi on ollut ilahduttavan terve. Nuorena hormonimylläkässä vatsan toiminta vaihteli löysästä normaaliin, mutta menon rauhoituttua vatsan kanssa ei ole ollut ongelmia. Nästi on kaikkiruokainen. Muuta vaivaa on ollut yksi silmätulehdus ja hierontaa vaativat jumit kropassa. Kirkkaalla ja tuulisella säällä erityisesti talvella Nästin silmät voivat vuotaa. Silmätutkimus on tällä hetkellä päivittämättä eikä uutta Pra-muotoa ole vielä geenitestattu.

Nästi on harkiten käytettävissä yhdistelmään, jonka tarkoituksena on ylläpitää paimensukuisten lapinkoirien vilkasta luonnetta ja harrastuksiin sopivaa tekemisen meininkiä.


Koira Lappalaiskoiragalleriassa: 
http://www.lappalaiskoiragalleria.org/index.php?koira=10345


Ilmoitus lisätty: 8.4.2022

Crystal Jäinen Jänkä / Kuva: Jessika Karvinen

Nennikka Ortngis  FI15137/19


KoiraNet-tietokannassa

Terveystietokannassa

Koiran sijainti: Mänttä-Vilppula


Kuvaus koirasta: Otto on perusterve koira, terveystiedot ovat nähtävissä kennelliiton sivuilla. Otto on kaikkien kaveri. Tai no, uroksille pitää hihnassa vähän uhitella. Otolla oli aiemmin kotona koirakaveri, mutta hänestä on jo aika jättänyt. Asumme maalla ja Otto on tottunut liikkumaan pihapiirissä vapaana. Otto nauttii täysin siemauksin ulkona vapaana juoksemisesta ja kesällä uimisesta. Otto on aina valmiina lähtöön kun soutuvene on lähdössä, autoilu ei ole kovin miellyttävää, mutta siedettävää kuitenkin. Otolla ei ole mitään erityisiä "omia" harrastuksia, yhdessä harrastamme kaikenlaista luontoretkeilyä. Otto nauttii ihmisten seurasta, ja tietysti rapsutuksista, mutta mikään sylikoira Otto ei ole.

Otto on kova ”paimentamaan” omaa ihmisperhettään, asettuu pihapiirissä aina paikkaan josta voi nähdä kaikki kerralla. Jos sellaista paikkaa ei löydy, tekee tarkastuskierroksia säännöllisin väliajoin. Mieluisin vahtipaikka on kukkulan laella mikäli suinkin sellainen on saatavilla. Otto haluaa olla selvilä missä ihmiset puuhastelevat, ei ole kuitenkaan ylisuojeleva. Otto ilmoittaa kun vieraita saapuu pihapiiriin, olipa kyse sitten ketusta, käärmeestä tai ihmisistä. Ihmisvieraat ovat aina tervetulleita ja heihin Otto suhtautuu ystävällisesti. Asumme aivan metsän reunassa, mutta onneksi riistan perään lähteminen ei ole kiinnostanut.

Otto saa usein kehuja turkistaan, silmistään ja upeasta hännästään. Oton väri on kauniisti siniseen vivahtava (pienenä selvemmin, nyt isompana näkyy valkoista lunta vasten), virallinen väri onkin sininen. Otto on kaikkiruokainen, mutta kaikkein parasta herkkua on kala. Kasviksistakin maistuu keitettynä melkein kaikki – parasta ovat peruna ja parsa.

Otto on valpas koira mutta ei mitenkään haukkuherkkä. Otto on helppo jättää vieraassakin paikassa yksin, kunhan on ehtinyt ensin tutustumaan paikkaan kunnolla. Kaiken kaikkiaan Otto on ollut helppo ja mukava koira – Otto pitää kaikista ja kaikki pitävät Otosta.

Mikäli Otto kiinnostaa jalostustarkoitukseen, teetän mielelläni tarvittavat lisätutkimukset. Otto on vielä nuori, ei vielä pentueita. Asumme Mänttä-Vilppulassa mutta käymme säännöllisesti myös Lohjalla.

Ilmoitus lisätty: 16.1.2021

Nennikka Ortngis

Riihisillan Nousukausi FI54542/13


KoiraNet-tietokannassa

Terveystietokannassa 

Koiran sijainti: Turku


Kuvaus koirasta: Koda on 8-vuotias uros, joka aktiivisesti kisaa tokossa sekä rally-tokossa. Rallyssa kisaoikeus Mestari-luokkaan (RTK3) ja tokossa TK1. Koda on kontakti- ja yhteistyöhaluinen koira, ei paukkuarkuutta, rauhallinen kaikkien kaveri. Alustavarma koira, ei haukkuherkkä. Ei riistaviettiä. Pysyy yksin pihassa eikä lähde siitä minnekkään. Osaa toimia lasten kanssa rauhallisesti. Treeneissä palkkautuu ruualla, lelulla ja todella hyvin sosiaalisella palkalla. Kestää pitkiäkin toistoja treeneissä.


Koira Lappalaiskoiragalleriassa: http://www.lappalaiskoiragalleria.org/show_en.php?koira=7925 

Ilmoitus lisätty: 16.1.2022

Riihisillan Nousukausi / Kuva: Emine Lundsten