Uroskansio

Mikäli et ole seuran kasvattajajäsen, voit pyytää yhteystietoja osoitteesta pls.kasvatus@gmail.com. Muista mainita viestissäsi, mille nartulle olet urosta etsimässä. Yhteystiedot luovutetaan vain paimensukuisten narttujen jalostussuunnitelmiin. Jos olet seuran kasvattajajäsen ja kirjautunut kotisivuille, löydät uroskansion yhteystiedot täältä.

Reppulin Elostirion FI31969/20


KoiraNet-tietokannassa 
Terveystietokannassa

Koiran sijainti: Porvoo
Aiempien pentueiden lukumäärä: Ei pentueita


Kuvaus koirasta: 

Pyry asuu koirakaverin kanssa rivitalossa Porvoossa. Kunnon lapinkoiran tapaan Pyry viihtyy parhaiten ulkona ja sisällä viileässä paikassa. Pyry rakastaa lapsia ja nuoria ja yleensäkin pitää kaikista ihmisistä.

Pyrtsi on kyllä aika omapäinen, tosi äijä. Pyry ei välitä herkuista, ruokakin maistuu vaihtelevasti. Ruoka jää väliin jos narttujen sulotuoksuja on liikaa haisteltu. Paksun turkin alla onkin aika hoikka poika. Pyry oppii parhaiten leikin avulla, pallot ja lelut ovat parhaita motivaattoreita

Koirakohtaamiset nostattavat usein tunteita, Pyry ei yleensä hyväksy vieraita uroskoiria ja aloittaa itse räyhäämisen kohdatessa. Tutut urokset ovat ok. Tässä on meillä vielä opettelemista.

Pyry on rakenteeltaan jämäkkä ja käytökseltään rohkea ja hyvin urosmainen. Pyry ei ole ääniherkkä, ei eroahdistusongelmia, ei allergioita, ei vatsaongelmia, eikä ole milloinkaan tehnyt tuhojaan kotona. Pyry on ollut aina terve, lääkärissä on käyty vain rokotuksissa. 

Riista- /saalisvietti: oravat ja jänikset nostattavat korkean haukun ja perään lähtee jos pääsee. Pyry osaa hyvin rauhoittua kotona, on oikea unikeko, on aamu-uninen ja ei ole kiire lenkille. Automatkat mökille Mäntyharjulle sujuvat ilman ongelmia, pääosin nukkuen. Mökillä Pyry on yleensä vapaana ja pysyy ihmisten lähellä pihassa

Ilmoitus lisätty: 16.2.2023

Reppulin Elostirion / Kuva: Laura Siljander

Soutajan Höytiäisen Huuma FI28228/20


KoiraNet-tietokannassa 
Terveystietokannassa

Koiran sijainti: Espoo
Aiempien pentueiden lukumäärä: Ei pentueita


Kuvaus koirasta: 
Soutajan Höytiäisen Huuma (Kapu) on luonteeltaan ystävällinen, ihmisrakas, innokas ja nopea oppimaan. Se on yhteistyöhaluinen ja -kykyinen. Se on aktiivinen ja oma-aloitteinen, hyväntuulinen koira. Se kohtaa myös vieraat ihmiset ystävällisesti ja ennakkoluulottomasti. 
Kapu ei arastele kovia ääniä. Olemme käyneet sen kanssa erilaisilla kursseilla, kuten arjen taidot, Lajimix, henkilöetsinnän esittelykerta ja Rally-Tokon alkeet. Muutaman kerran olemme käyneet paimentamassa lampaita. Näissä se on osoittautunut nopeaksi oppimaan. Kouluttaja, joka tuntee rodun hyvin, totesi Kapusta, että se on niin nopea oppimaan, että sille 15 minuuttia koirakoulua on jo pitkä aika. Se tekee kaiken intensiivisesti ja innokkaasti. Palkka motivoi sitä hyvin ja tutuissa temppuketjuissa se ehättää jo itse emäntänsä edelle ehdottamaan seuraavaa temppua. Toki lapinkoirien tapaan, toistojen määrä ei ole loputon. 

Fyysisesti Kapu on ketterä ja notkea. Se teki pentuna kuperkeikkoja. Kapu on myös jonkin verran kärsimätön ja omapäinen. Olen pennusta saakka kotona tehnyt sen kanssa ns. temppukoulua, mikä toi sille mielekästä tekemistä ja se oppi kärsivällisyyttä. Se oppi pian myös pyytämään temppukoulua. Kohdatessaan muita vieraita koiria se haukkuu herkästi. Olemme tästä koittaneet oppia pois, käyneet myös koulutuksessa. En tiedä, onko kyseessä kärsimättömyys vai varovaisuus vieraiden edessä. Heti koirat ohitettuamme haukku loppuu kuin seinään ja voimme hyvässä tapauksessa kohdata koirat sovussa. Tuttujen koirien kanssa se ei hauku vaan kohtaamiset ovat hyväntuulisia. Tutuille pienille koirille se on hyvin ystävällinen, menee maakuulle niiden edessä, että on samalla tasalla kaverin kanssa. Paimentaminen näkyy kotioloissa siinä, että se pyrkii komentamaan meitä esim. nukkumaan ajoissa, kun se itse menisi jo yölevolle. Tämä tapahtuu haukkumalla. Kun se oli pentu, meni aikaa, ennen kuin ymmärsimme, mitä sen haukkuminen tarkoittaa. Nyt tiedämme, että se pyrkii vaikuttamaan meihin ja komentaa meidät nukkumaan tai haluaa toimintaa. Kapu kuitenkin joustaa omassa tahdossaan, kun tilanne tehdään sille selväksi. Näissä tilanteissa se ymmärtää nykyään aika hyvin puhetta ja käsimerkkejä. Ensimmäisen vuoden aikana tämä kuitenkin koetteli meidän kärsivällisyyttämme aika lailla. Kun tajusin, että se ei koskaan hauku turhaan, aloin ymmärtää sitä paremmin ja yhteistyömme selkiintyi. 

Asumme Espoossa, lähellä metsää. Kapu pääsee päivittäin ulkoilemaan kallioisessa metsämaastossa. Mökkeilemme n. 8 viikkoa vuodesta, jolloin se pääsee luontoon helpommin, tosin aina liinan päässä. Paimennustaipumustestissä Kapu sai erinomaisen. Lampaat nähtyään siitä kuoriutui todellinen paimen, joka tiesi mitä pitää tehdä. Riistavietti on jonkintasoinen, ei mielestäni merkittävä. Tuoreet jäniksen jäljet metsässä kiinnostaisivat, mutta esim. tuoreet ketun jäljet eivät kiinnosta lainkaan. Kapu on jonkin verran haukkuherkkä. Haukkuu vahtihaukun yleensä kerran, tarvittaessa muutaman lisähaukun. Katsoo TV:tä ja haukkuu värikkäille oudoille olennoille siellä. Luontodokumentit olemme jättäneet vähiin, sillä Kapu huomaa hyvin herkästi sieltä kaikki eläimet, joiden läsnäolosta pitää ilmoittaa haukkumalla. Suuri TV-ruutu ei ole hyvä. 

Ilmoitus lisätty: 8.1.2023

Soutajan Höytiäisen Huuma

Ulapan Pamir FI26102/19


KoiraNet-tietokannassa 
Terveystietokannassa

Koiran sijainti: Kontiolahti
Aiempien pentueiden lukumäärä: Ei pentueita


Kuvaus koirasta: 
Maltti on sosiaalinen, kiltti, hyvin luottavainen kaikkia ihmisiä kohtaan, mutta vieraille uroskoirille joskus hiukan äreä. Maltilla on metsästysviettiä ja tiettyä alkukantaisuutta, hän osaa luotaisesti mm. varoa ja varoittaa käärmeistä. Olemme harrastaneet koiravaljakkohiihtoa, hiukan metsästystä ja kalastusta yhdessä. Kovat äänet eivät pelota yhtään. Maltti on kaikkialla mukana ja kiinnostunut kaikesta. Jos koiraa voi sanoa uteliaaksi, Maltti on. Asumme omakotitalossa, jossa on aidattu iso piha. Kesällä vietämme aikaa maalla, jossa Maltti saa juosta vapaana pihalla, ja pihapiirässä hän pysyykin hyvin. Terveystarkastuksista silmät voimme vielä tutkituttaa, jos kiinnostuneita morsiamia löytyy. Yleensä ottaen Maltti on ollut terve ja aktiivinen koira koko ikänsä.

Ilmoitus lisätty: 8.1.2023

Ulapan Pamir / Kuva: Heidi Lappalainen, Tottis Studio Huikee

Juovattaan Keskiyön Cowboy FI22334/19

KoiraNet-tietokannassa 
Terveystietokannassa

Koiran sijainti: Riihimäki
Aiempien pentueiden lukumäärä: Ei pentueita


Kuvaus koirasta: 
Rekku on täydellinen seurakoira ja lapsiperheen suosikki. Pitää huolta omistaan ja vahtii kotona. Haukahtaa ilmoittaen vieraista tai leikkiin kutsuen. Ei hauku ns. turhaan/ ole haukkuherkkä eikä agressiivinen edes vahtiessaan. 

Pitää lapsista, omista ja muiden. Utelias ja ystävällinen muita ihmisiä kohtaan, ei pelkää. Suhtautuu toisiin koiriin innokkaasti ja hyväntuulisesti, satunnaisesti uhittelee samanikäisille uroskoirille.

Riistaviettinen, ajaa erityisesti peuraa, hirveä ja kania. Asustelee rivitalossa Riihimäellä, mutta viettää perheen kanssa paljon aikaa maalla Keski-Suomessa jossa onkin pääsääntöisesti vapaana vahtikoirana.

Ilmoitus lisätty: 19.11.2022

Juovattaan Keskiyön Cowboy

Nuoska FI52777/20


KoiraNet-tietokannassa 
Terveystietokannassa

Koiran sijainti: Kirkkonummi
Aiempien pentueiden lukumäärä: Ei pentueita


Kuvaus koirasta: 
Nuoska eli kotoisammin Halla on lapsiperheessä ja omakotitalossa kasvanut ihmisrakas uros. Hän on tottunut lapsiin ja yleensäkin pitää kaikista ihmisistä. Halla on myös pennusta asti tottunut perheemme Kalle-kissaan. Yhteiselo sujuu oikein hyvin.

Halla on kahden vuoden ikään mennessä kolunnut tunturissa, ulkosaaristossa kuin telttaretkilläkin. Halla on todella innokas ulkoilija. Luonto, kuten metsät, suot ja merenrannat, ovat ehdottomasti Hallan lempipaikkoja.

Sisällä Halla viihtyy pääsääntöisesti viileässä eteisessä ja on hyvin rauhallinen. Hän ei hauku sisällä ellei lapset aloita riehumista. Hän ei myöskään hauku, kun sisään tulee ihmisiä vaikka olisivat vieraitakin.

Hallalla ei ole ollut ikinä eroahdistusta ja hän sopeutuu hyvin hoitoon pidemmäksikin aikaa. Halla ei säikähdä koviakaan ääniä (ukkonen, ilotulitus, remonttiäänet) ja suhtautuu uusiin asioihin uteliaana.

Odotustilanteissa ja uusissa paikoissa esiintyy haukkuherkkyyttä. Halla on ollut pennusta asti hieman kärsimätön luonteeltaan.

Halla oppii kuitenkin innolla sekä nopeasti uutta. Yksi lempiharrastuksista on pyörän kanssa liikkuminen. Lasten kanssa erilaisten tehtäväratojen ja esteiden suorittaminen ulkona on todella mieluista. Halla on tullut ulkoilevan perheen retkikoiraksi mutta kapasiteettia olisi varmasti enempäänkin. Peruskäskyt toimivat todella hyvin ellei ulkoinen ärsyke kasva turhan suureksi.

Riista- ja saalisvietti on Hallalla voimakas, mutta hän ei ole lähtenyt yksin riistan perään, vaikka on ollut vapaana. Oravat, mustarastaat, päästäiset ja peurat saavat kyllä kyytiä narussa ollessa. Halla on siis jatkuvasti valppaana ulkona liikkuessaan! Myös paimennusvietti on vahva. Se näkyy tarpeessa pitää esimerkiksi ulkoileva ryhmä kasassa. Tottelee hyvin vapaana.

Halla leikkii nätisti narttukoirien kanssa ja onkin tunnettu leikittäjä myös koirille, jotka eivät yleensä lähde leikkimään. Halla ei kuitenkaan hyväksy vieraita uroskoiria ja aloittaa itse räyhäämisen kohdatessa. Toisinaan mukana on selvää pelkoakin ja suojelusviettiä.

Ilmoitus lisätty: 24.10.2022

Nuoska / Kuva: Heikki Jussila

Seitavuoren Ukkosen Poika FI39624/15


KoiraNet-tietokannassa
Terveystietokannassa

Koiran sijainti: Hyvinkää
Aiempien pentueiden lukumäärä: Ei pentueita


Kuvaus koirasta: 
Martti on kiltti ja tasapainoinen koira. Hyvä itsetunto, ei nosta itseään "jalustalle" mutta pitää puolensa omassa laumassa. Ei reagoi ääniin, vaikkei niistä pidäkään (esim ilotulitus). Narttujen kanssa tulee toimeen ongelmitta. Muista uroksista ei pidä, mutta ei itse ala aktiivisesti konfliktia hakemaan. Hyvin ihmis- ja erityisesti lapsirakas. Ei juurikaan hauku leikin ulkopuolella. 

Paimennusviettiä on, mutta ei yhtä vahvana kuin edesmenneellä isällään. Riistaviettiä on. Näköärsykkeestä lähtee perään jos on irti, kutsuttuna palaa takaisin heti tai näköyhteyden rajoilta. Martti on ollut kohtuullisen helppo koulutettava (verrattuna isäänsä), herkuilla kouluttaminen haastavaa koska ei ole niin perso että niiden perään aina tekisi työtä käskettyä. Leikkitapaturman myötä Martilta on poistettu yksi kulmahammas.

Martti asuu omakotitalossa kaupunkialueella osana neljän koiran laumaa. Vajaa 1000 neliötä pihaa aidattuna koirille. Aiemmin asuttiin Espoossa ja sen myötä kaupunkikäyttäytymistä testattu myös sekä Helsingissä että Espoossa.

Koira Lappalaiskoiragalleriassa

Ilmoitus lisätty: 18.10.2022

Seitavuoren Ukkosen Poika / Kuva: Taru Vallius

Crystal Valon Viekas Veijari FI43695/19

KoiraNet-tietokannassa
Terveystietokannassa

Koiran sijainti: Vantaa
Aiempien pentueiden lukumäärä: Ei pentueita


Kuvaus koirasta: 
Komean kokoinen Crystal Valon Viekas Veijari eli Wimme on ihanteellinen perhekoira: rauhallinen, kiltti, hymyileväinen kaveri, joka stoalaisesti sietää riehakastakin menoa ja on innolla mukana pallopeleissä. Wimme on myös mainio patikointikaveri, jonka uskaltaa päästää maastossa vapaaksikin. Tosin riistaviettiäkin löytyy sen verran, että oikein houkuttelevan tilaisuuden tullen Wimme kyllä lähtee jäniksen perään - ainakin hetkeksi. Lampailla ollaan käyty myös kokeilemassa, ja kiinnostusta paimentamiseenkin voisi löytyä.

Luonteeltaan Wimme on kaikkien kaveri, joka on aina valmis tutustumaan uusiin tyyppeihin ja hakemaan vierailtakin ihmisiltä rapsutuksia. Leikit ovat onnistuneet monen sellaisenkin koiran kanssa, jotka omistajan mukaan ovat ”vaikeita” tapauksia. Yhden omistajan sanoin Wimmestä ”näkee jo kaukaa että se on hyvä tyyppi”! Remmissä Wimme ei yleensä rähjää vaikka toinen niin tekisikin, mutta kotipihan ohi kulkevat urokset saattavat irrottaa haukun muuten varsin hiljaiselta tyypiltä.

Wimme ei ehkä ole penaalin terävin kynä, mutta hyvin koulutettavissa miellyttämisen halun ja ahneuden ansiosta. Uusiin asioihin Wimme tutustuu ilman ongelmia, eikä pelkää esim ukkosta tai rakettien pauketta.

Onnellisimmillaan Wimme on silloin, kun oma lauma on koossa, mutta se pystyy myös olemaan itsekseen (ei eroahdistusongelmia), ja on viihtynyt myös tuttujen luona hoidossa. Rapsutuksia se rakastaa yli kaiken, ja osoittaa kiintymystä puskemalla ja pussailemalla. Makuupaikka löytyy yleensä isäntäväen jaloista, vaikka sitten keinutuolin jalasten alla…

Ilmoitus lisätty: 4.10.2022

Crystal Valon Viekas Veijari / Kuva: Marjo Somari

Cumma FI38668/18


KoiraNet-tietokannassa
Terveystietokannassa 

Koiran sijainti: Ivalo
Aiempien pentueiden lukumäärä: Ei pentueita


Kuvaus koirasta: 

Cumma on 3-vuotias, veikeä ja iloinen kaikkien kaveri. Haluaa olla kaikessa mukana, ja kulkeekin mamman kanssa paikasta toiseen, vaikka on todellisuudessa mukavuudenhaluinen sohvakoira. Todella ihmisrakas, haluaa tutustua kaikkiin, eikä ole mustasukkainen - mutta söpösti huomionkipeä kylläkin. Ilahtuu ihmisistä niin, että häntä heiluttaa koko koiraa.

Cumman heikkous lienee remmiräyhääminen. Muiden koirien kanssa on yleensä kärsivällinen leikkikaveri, uroksien kanssa tottakai pitää selvittää, kuka on pomo. Pentujen ja narttujen kanssa leikkii sujuvasti. Cumma on koirapuiston vakiovieras, leikkisä, utelias ja hyvä retkikaveri.

Toisaalta miellyttämisen haluinen, mutta toisaalta taas itsepäinen ja korvat unohtuu matkasta, jos törmää johonkin kiinnostavaan. Kotona tottelee parhaiten, herkut motivoi neljän seinän sisässä. Porojen ja muiden metsänelävien perässä saattaa juosta hetken, mutta aina tullut takaisin. Viime aikoina omatoimiretket ovat loppuneet, ja Cumma on kuuliaisesti seurannut eväsrepun kantajaa.

Sopeutunut hyvin matkustukseen, veneilyyn, retkeilyyn, juoksukaveriksi, hiihtokaveriksi, kaivinkoneeksi - you name it. Sisällä ei hauku (paitsi innostuessaan), ei tee tuhoja yksin ollessaan. Kylillä toisiin koiriin törmääminen nostattaa kierroksia, mutta tässäkin pientä järkiintymistä havaittavissa iän myötä. Cumma on asunut kerrostalossa kylän keskustassa vilkkaasti liikennöidyllä alueella, ja sopeutui hyvin. Nykyisin toimii rivitalon pihavahtina, jolloin haukkuu vain koirat ja tutut, joiden näkemisestä ilahtuu.

Cumma on perusterve ja ainakin omistajansa mielestä helppo kaveri. Cumma osaa perustemppuja (istu, paikka, odottaa, oma paikka, tule) ja olisi varmasti koulutettavissa enemmänkin.

Cummasta löytyy instagramista enemmän kuvia: https://www.instagram.com/cummaoflapland/

Ilmoitus lisätty: 14.8.2022

Cumma

Crystal Nousevan Auringon Poika FI20007/19


KoiraNet-tietokannassa
Terveystietokannassa

Koiran sijainti: Helsinki
Aiempien pentueiden lukumäärä: Ei pentueita


Kuvaus koirasta: 

Bobby on yleisesti kovin helppo ja melko rauhallinen koira. Ihanaa seuraa sekä lenkkipolulla, että kotisohvassa. No, sohvasta ja sängystä ei oikein pidä, bobby oleskelee ja nukkuu mielummin viileissä paikoissa.

Bobby ei reagoi herkästi koviin ääniin, esimerkiksi ilotulitteihin ei hauku, eikä selkeästi pelkääkään. Kotona (kerrostalossa) on vahtimoodissa ja saattaa haukahtaa rapussa kuuluvia ääniä. Haukkuherkkyys muutenkin huomattu eniten vain kotona kun olemme paikalla, yksinollessa koira on hiljaa. Ulkona ei hauku muutakuin leikissä/härnättäessä, välillä paimennuksen merkkinä kun joku lähtee laumasta.

Bobby rakastaa ihmisiä, ja tulee hyvin toimeen lasten kanssa. Muiden koirien omistajia pitää aina moikata, jos koiraakin moikkaa. Muihin uroskoiriin hän suhtautuu varauksella - usein murisee, lähietäisyydellä on näyttänyt hampaita. Tyttökoirat ovat ihania, myös leikatut urokset ovat olleet ok yleensä. Pennuista tykkää. Yleisesti hyvin utelias koira, mutta moikkauksen jälkeen on yleensä valmis heti siirtymään eteenpäin, on sitten narttu, pentu tai tuntematon ihminen kyseessä.

Riista- /saalisvietti: Ei oikein minkäänlaista. Ei välitä takapihan pupuista ja linnuista yhtään. Oravat ovat kiehtovia Bobbyn mielestä, mutta riittää että niitä tutkii muutaman metrin päästä. Metsäkauriiden perään on lähtenyt, pari kertaa oikein pitkänkin matkan, mutta tullut tyytyväisenä takaisin.

Bobbya on ollut suhteellisen helppo kouluttaa, ainakin sisätiloissa. Bobby on aika nirso eikä välitä ruoasta/herkuista ulkona lainakaan jos on muuta kiinnostavaa, kuten hajut ja muut koirat. Joten ulkona on ollut hieman hankalampi kouluttaa esim ohitusta. Muuten kävelee tosi nätisti hihnassa. Kotona saattaa olla itsepäinen ja ääntelehtiä jos ihanan herkun takia pitää tehdä itsestäänselviä temppuja 

Bobby asuu kerrostalossa, vielä ainakin, alueella, jossa pääsee metsässä kulkemaan. Paljon aikaa vietetään myös mökillä, jossa saa olla vapaana. Välillä lähtee siellä seikkailemaan mutta yleisesti voi luottaa että pysyy tontilla. Harrastuksia ovat arkiset kävelyt ja juoksulenkit, kesäisin on mukana vaelluksilla, joista hän nauttii suunnattomasti telttoineen kaikkineen. Yleisesti Bobby on helppo ottaa mukaan joka paikkaan - julkisiin, toimistolle, terdelle, tuttaville, mökille yms.

Pentuna Bobbylla oli usein vatsavaivoja - ripulia ja oksennusta - joka meni ohi n. puolentoista vuoden jälkeen. Pentuna hänellä oli myös jonkin verran eroahdistusta, joka varmaan itsessäänkin aiheutti stressivatsaa, ja naapurit kuulivat ulvontaa, mutta sekin meni ohi.

Ilmoitus lisätty: 24.5.2022

Crystal Nousevan Auringon Poika

Crystal Pieni Sateenvarjo FI14443/21


KoiraNet-tietokannassa
Terveystietokannassa

Koiran sijainti: Siuntio
Aiempien pentueiden lukumäärä: Ei pentueita

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠
Kuvaus koirasta: 

Ludo on lempeä, iloinen ja kiltti uros, joka rakastaa syliä ja hellittelyä. Ludo vaatii paljon huomiota ja osoittaa myös mustasukkaisuutta tunkemalla itsensä aina ensimmäiseksi ja lähimmäiseksi, jos toinen koira on saamassa silityksiä. Ludo on kuuliainen, mutta itsepäisyyttä ja omaa tahtoakin luonteesta löytyy.

Ludo on asunut koko pienen elämänsä maaseudun rauhassa, joten uudet paikat ja vastaantulijat aiheuttaa usein ihmetystä ja pientä vahtihaukkua. Lopulta Ludo kuitenkin kohtaa uusia tilanteita mielellään ja sopeutuu niihin erinomaisesti.

Kotona Ludo vastaanottaa kyläilijät - niin ihmiset kuin koiratkin - innokkuudella ja lämmöllä. Toistaiseksi Ludolla on sujunut leikit sekä urosten että narttujen kanssa riehakkaasti ja sopuisasti.

Ludo rakastaa samassa taloudessa asuvaa koiraveljeään ja osallistuu erittäin aktiivisesti ja lempeästi myös pienen vauvan hoitoon - Ludolle kelpaa silitys kuin silitys ja ei haittaa ollenkaan, vaikka vauva vähän vetäisi hännästä tai korvista.

Vauhtia ja energiaa Ludossa piisaa, ja jos aktiviteetteja ei ole tarpeeksi, purkaa herkästi kyllästymistään vaikka maton reunoihin tai kuoppien kaivuuseen pihamaalla. Toisaalta aktiviteettien suhteen Ludo ei ole kovin vaativa - kaikki käy kävelylenkistä koiraveljen kanssa peuhaamiseen.

Ludo on rakenteeltaan siro, ja turkki on melko karhea - hylkii mukavasti vettä ja likaa. Ludolla on kaunis ja viisas katse, ja silmissä aina pieni veikeä pilke.

Lisää kuvia Ludosta (ja veljestä Jedistä) löytyy Instagramista tililtä @icemanjedi.Koira Lappalaiskoiragalleriassa: 

Ilmoitus lisätty: 24.5.2022

Crystal Pieni Sateenvarjo

Crystal Jäinen Jänkä FI19295/17


KoiraNet-tietokannassa
Terveystietokannassa

Koiran sijainti: Uusimaa, Järvenpää
Aiempien pentueiden lukumäärä: Ei pentueita


Kuvaus koirasta: 

Nästi on vilkas, aktiivinen ja älykäs koira. Luonteeltaan se on hieman vakava ja itsenäinen runopoika. Toisaalta siltä löytyy hyvin ihastuttava höpsö puoli, joka saa sen riehumaan luun kanssa ennen syömistä ja kiipeämään surutta ihmisen päälle pusuttelemaan. Kun joku ihminen on tullut Nästille tärkeäksi, se kyllä näyttää sen.

Nästi on luonnetestattu kokonaispistein +127 ja laukausvarma. Testissäkin arvioitu Nästin vilkkaus ja temperamentti tekevät siitä jokseenkin häiriöherkän, joten sen keskittyminen harhailee tilanteesta riippuen. Se on myös kiihkeä koira, joka usein toimii ennen kuin ajattelee. Nästin koulutuksessa eniten haastetta on tuottanut sen vireenhallinta silloin, kun se reagoi ympäristön ärsykkeisiin. Toisaalta, kun mitään ei tapahdu, mitään ei tapahdu. Kotona Nästi on rennosti omissa oloissaan, mutta parin hiljaisen päivän jälkeen levottomuus alkaa näkyä pihan vahtimisena ja tekemisen pyytämisenä. Se on omia oikkujaan lukuunottamatta hirveän järkevä ja mallikas koirakansalainen, jonka kanssa on vaivatonta käydä esimerkiksi ravintoloissa tai ihmisvilinässä. Miksikään automaattisesti helpoksi ja tasaiseksi sohvakoiraksi sitä ei silti voi luonnehtia.

Nästi on luonteeltaan pehmeän ja kovan välimaastosta. Sen pehmeämpi puoli näkyy esimerkiksi siinä, että sille on jäänyt irtokoirien epämiellyttävistä kohtaamisista nihkeys vieraita koiria kohtaan. Toisena puolena se saattaa itse hyppiä vaikkapa ojan jäällä sitä tarkoituksella rikkoen, pudota säikähtäen jään läpi mahaa myöten veteen, ja tehdä saman uudelleen taas huomenna. Siltä löytyy herkkä puoli, mutta kuitenkin se seisoo tukevasti omilla jaloillaan pyytelemättä keneltäkään anteeksi. Nästi ei ole ilmentänyt alusta-arkuutta tai ääniarkuutta. Vieraisiin ihmisiin se suhtautuu ystävällisesti, mutta ei yleensä koe niitä hötkyilyn arvoiseksi. Väkijoukossa liikuttaessa ihmiset ovat sille ilmaa. Uusia asioita kohtaan se on utelias ja menee itse aktiivisesti tutkimaan uudet ihmetyksen aiheet. Siltä ei yleensä jää mikään huomaamatta.

Nästi on käytökseltään hyvin urosmainen. Sillä on saalisviettiä ja myös jonkin verran riistaviettiä. Jälkimmäistä se pääsee toteuttamaan jäljestyksessä, josta Nästi nauttii kovasti. Sen kanssa on harrastettu aktiivisesti myös rally-tokoa ja tehty agilityn alkeita. Vetolajien vauhdista Nästi nauttii. Lampaita paimentamassa käydään myös silloin tällöin ja siihen Nästillä on voimakas ja hyvin toimiva vietti. Se on erinomainen retkikoira, joka viihtyy nuotion ääressä ja nukkuu mielellään teltassa tai laavussa.

Nästi on asunut kerros-, rivi- ja omakotitalossa, kaupungissa ja nyt rauhallisessa taajamassa. Viimeisin sopii sille ehdottomasti parhaiten, kun ulkoillessa sen ei tarvitse pitää niin kovasti lukua hajuista ja muista koirista. Nästi on muuttanut emäntänsä kanssa useamman kerran eikä mihinkään sopeutuminen ole tuottanut ongelmia. Myös lomareissuilla se pärjää hienosti yksinolot vieraassakin paikassa. Nästi asuu toisen nuoremman leikkaamattoman uroksen kanssa, joka on sen paras kaveri. Nästi valitsee näin aikuisena kaverinsa tarkoin, nartuista ja pennuista se lähtökohtaisesti tykkää, mutta leikkikaveriksi kelpaavat yleensä vain kohteliaat ja kiltit tyypit. Muiden urosten on kuitenkin syytä pysyä parin hihnan mitan päässä, että Nästi tuntee itsensä mukavaksi.

Nästi on ollut ilahduttavan terve. Nuorena hormonimylläkässä vatsan toiminta vaihteli löysästä normaaliin, mutta menon rauhoituttua vatsan kanssa ei ole ollut ongelmia. Nästi on kaikkiruokainen. Muuta vaivaa on ollut yksi silmätulehdus ja hierontaa vaativat jumit kropassa. Kirkkaalla ja tuulisella säällä erityisesti talvella Nästin silmät voivat vuotaa. Silmätutkimus on tällä hetkellä päivittämättä eikä uutta Pra-muotoa ole vielä geenitestattu.

Nästi on harkiten käytettävissä yhdistelmään, jonka tarkoituksena on ylläpitää paimensukuisten lapinkoirien vilkasta luonnetta ja harrastuksiin sopivaa tekemisen meininkiä.


Koira Lappalaiskoiragalleriassa: 
http://www.lappalaiskoiragalleria.org/index.php?koira=10345


Ilmoitus lisätty: 8.4.2022

Crystal Jäinen Jänkä / Kuva: Jessika Karvinen